2009. december 17., csütörtök

Beigli - recept.

Mivel akadt érdeklődő, leírom, én hogyan csinálom.
A legfontosabb szabály, ne parázz a beiglitől:)
Lehet, hogy szídni fogtok, mert nem mindent tudok egész pontosan.

Tészta:
legelőször megmelegítünk egy kis tejet, kb.fél dl.bele pici cukor, pici liszt és 3 dkg élesztő (nem kell több, attól is reped) ezt hagyjuk szépen megkelni. Addig

2kg liszt - nagy tálba bele
35 dkg Ráma
20 dkg libazsír (lehet disznó is)
ezt összemorzsolni.Utána
4 tojás sárgája
15 dkg cukor
kb. fél evőkanál só
tejföl, na ezt nem tudom, hogy pontosan mennyi, de egy teljes nagy doboznál egy kicsit biztos több.A felfutott élesztőt is bele.
Ezt én egy kicsit össze kutyulom, aztán a robotgépemmel jól kidolgozom. A negyede sem fér bele egyszerre, de sebaj, nem nekem kell dolgozni:) Nem számít, hogy az alkatrészek nem egyenlően vannak az adagokban, mert a végén az egészet átgyúrom. Ahogy dolgozik a gép, rakok hozzá még tejfölt, ha úgy látom, hogy túl kemény.
Ha ez megvan, akkor már a nyújtódeszkán, ami nálam nem deszka, hanem szilikon, jön az egész átgyúrása, majd szétosztom kb. 22 dkg-os adagokra. A tölteléket is előre elosztom, nekem így egyszerűbb.
Itt a munkaterület. A barátnőmmel együtt csináltuk, bár ő "csak" 13 rudat csinált.



Ez így egy jó buli, meg állandóan versenyzünk, hogy kinek van több készen:)
A töltelék:
Diós:
Fél kg cukrot megkaramelizálok, mikor szép barna, beleszórom az 1 kg darált diót, ezzel is átpirítom, majd (tudom, ez már túlzás:)) egy zacskó tejszín és tej. Lehet, csak tejjel is. Nem tudom mennyi.Először mindenképp kevesebbet. A diósba teszek még mazsolát (előzőleg kicsit felfőzve akár a mikróban), pár kanál baracklekvárt, citromhéjat, narancshéjat, rumot, narancslevet. (ezért is kell a tejjel vigyázni).Ne legyen híg, de azért lehessen kenni a tésztán. Kóstolgatni feltétlen kell, hátha kell még bele valami.
Mákos:
Kb. 3 dl tej kb. fél kg cukor. Mikor forró, bele egy kg mák. Amit még a mákba teszek.
Magozott meggy befőtt, a levéből is, 1-2 reszelt alma, mazsola, rum, pici fahéj, ciromhéj, narancshéj, narancslé.
A szilvalekvároshoz 1 üveg (isteni) igazi szilvalekvárt egy picit fellazítottam egy kis fahéjas gyümölcsteával. Hogy miért azzal?? Az volt előttem, és úgy gondoltam, jó lesz az. A sütés is csak olyan, mint egyéb kreatív tevékenység, bátran kell kísérletezni. Bele még rum, fahéj és maréknyi durvára tört dió.
Kinyújtjuk, feltekerjük. Lekenjük tojás sárgájával, és kirakjuk hidegre. Mikor rászáradt a tojás, vagy mikor sütni akarjuk, lekenjük fehérjével is. Az oldalát megszúrkáljuk hústűvel. Ez is a repedés ellen van.
Az én sütőm légkeveréses, abban 170 fokon sütöm 30-35 percig.

A végerdményt már mutattam:) Egyébként van, ami nekem is egy kicsit megrepedt, csak nem azt fotóztam:))
Felvágva meg ki látja:))
Tudom, hogy ez a leírás nem kezdőkenk való, mert nem egész pontos, de azért remélem adtam egy.két tippet:)

3 megjegyzés:

altalena írta...

Ó de szuper, hogy leírtad a receptet. Kösziiiii.... Pont idén szeretnék előszőr beiglit készíteni! Ha a szalagos fánk sikerült, ez sem lehet nehezebb, bár szerintem az is könnyű volt:)

Bíró Ágnes írta...

Adtál bizony jópár tippet. Köszönöm szépen ezt az igazán gazdag receptet. Na hátha idén szebb lesz a beiglim. :)
Így elolvasva is annyira itt van az illata az orromban. :)))

Noncsi írta...

De szuper, hogy leírtad. Tavaly készítettem először bejglit, most egy pár új tippel gazdagodtam. Köszi szépen, nagyon ínycsiklandó lett!!! :)